Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Saudi-Arabia: Dokumentarfilmen "Saudi-Arabia uncovered"

Menneskerettighetsbrudd, kvinners stilling, Raif Badawi, politisk aktivisme, sekterianisme, terrorisme, vestlige lands allianser og offentlige henrettelser blir alle omtalt i ITVs dokumentarfilm om Saudi-Arabia. Selv om filmen til tider båder er sensasjonell, spekulativ og ensidig gir den et godt bilde av et land som konsekvent slår ned på alle protester. Se dokumentarfilmen her.

Britiske ITV har den siste tiden fått mye oppmerksomhet for dokumentarfilmen "Saudi-Arabia Uncovered". Kanalen gav saudiske aktivister skjult kamera som de filmet med over et halvt år, i tillegg til at ITV selv tok seg inn i landet under dekke av å være et IT-selskap. Dokumentaren tar for seg offentlige henrettelser, mishandling av kvinner og gjestearbeidere, diskriminering av sjiaminoriteten i landet, koblingen til terrorisme, manglende ytrings- og poltisk frihet og koblingen til vestlige makter som UK og USA. Det er en ganske dramatisk film.

Det som allikvel må understrekes er at dokumentarfilmen til tider er veldig sensasjonell, spekulativ, ensidig og noen få ganger regelrett feil. Fremstillingen av Saudi-Arabia som et regelrett lukket og farlig land å bevege seg i stemmer ikke helt, og den skjulte filmingen gjør mer for dokumentarens dramaturgi enn en reell beskrivelse av virkeligheten i landet. Mangelen på motstemmer fra den saudiske befolkningen svekker også filmen litt, ved at den blir ekstremt ensidig og med en meget klar agenda.

Allikevel er filmen helt klart verdt å se siden den avdekker de sidene den saudiske kongefamilien ikke ønsker publisitet rundt. Det er rett og slett ganske sjokkerende og provoserende å se hvordan regimet opererer.

Dokumentaren fra ITV kan du se her