Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Jemen: Etter dronene så kommer.....

En kort liten oppdatering er alt jeg får tid til i dag, med tips om lesestoff for de som er interessert. 

For litt under tre uker siden så skrev jeg en liten post kalt "En drone for Obama" hvor jeg argumenterte for at drone-politkken til USA i Jemen skapte flere fiender enn den tok ut. Bakgrunnen for den posten var et drone-angrep rettet mot hjemstedet til tidligere president Ali Abduallah Saleh, Sanhan. Mannen som man ønsket å "ta ut" var Adnan al-Qadhi, en velkjent sympatisør av Al-Qaida, men ikke noen umiddelbar trussel for hverken jemenittiske eller amerikanske styresmakter. Al-Qadhi ble truffet av en drone i bilen han satt, sammen med sin sjåfør. Begge to ble drept momentant. 

I etterkant har det vært mye diskusjon om lovligheten med å ta ut folk som åpenlyst sympatiserer med terrorgrupperinger, men som hverken planlegger eller man kan bevise at har planer om å angripe vestlige og/eller jemenittiske mål. En av de få vestlige journalistene i Jemen, Adam Baron, som jeg har nevnt flere ganger her på bloggen, har rett og slett tatt seg en tur til Sanhan for å undersøke hva som hendte med Al-Qadhi. Selve historien kan du lese her, og det er en tankevekkende historie. Det man sitter igjennom med etter å ha lest reaksjonene til  broren til Al-Qadhi er om slike angrep virkelig gjør verden tryggere. Alt familien ønsker er at Al-Qadhi skulle bli stilt for en domstol om han var skyldig i noe, men nå er han drept før hverken skyld eller annen medvirkning er bevist. Det har ført til en hevngjerrig familie som åpenlyst sverger hevn. 

I tillegg til reportasjen til Baron, så har han skrevet en personlig bloggpost på Gregory Johnsen sin meget gode blogg Waq al-Waq hvor han forteller hvor rart det er å være amerikansk journalist i et område hvor amerikanerne stort sett blir oppfattet som droner eller krigere. En meget lesverdig post fra en uredd og tøff journalist tittulert "after the drone"  som jeg vil anbefale alle å lese. Her får du også et inntrykk av hva Jemen er utenfor de større urbane sentrene og hvordan det føles på kroppen å bevege seg inn i situasjoner man er usikre på. God lesning.