Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Saudi Arabia: Nummer to i arverekken Prins Nayef er død

I dag kom den overraskende nyheten om at Prins Nayef er død. Nayef ble utnevnt til kronprins i oktober, da tidligere kronprins Sultan døde. Jeg kommer tilbake med en klarere analyse av hva som kan skje i Saudi-Arabia nå som Nayef er død, men her er iallefall litt info som kan være greit å lese.

I Oktober så skrev jeg en lengre post om hva som kunne være utfallet om Nayef overlevde Abdullah og tok over som konge. Hovedpoenget er at Nayef var sett på som mye mer konservativ og var fryktet av mange saudiere. Av den grunn så tror jeg at den jevne saudier ikke er så lei seg for at Nayef døde før Abdullah, for Nayef er ikke veldig populær blant folk. Men han er derimot høyt aktet av USA og mange andre allierte av Saudi-Arabia. Han er tidligere sjef for innenriksdepartementet og har hatt ansvar for at Saudi-Arabia ikke har et indre opprør. Derfor kommer det rapporter fra øst provinsen, i Qatif, om at befolkningen der feirer over at Nayef nå er død. Han har tidligere ikke lagt noe i mellom i kampen mot sjia-minoriteten i øst.

I tillegg skal Nayef tatt over "jemen-porteføljen" fra Sultan når han ble kronprins og det blir spennende å se hvem som blir Saudi sin kontaktperson mot Jemen, nå som de eldre kongelige dør som fluer. Mitt tips er på Nayef sin sønn Mohammed, som tidligere har fulgt i sine fars fotspor i innenriksdepartementet og i etterretningen.

Det er tippet at Prins Salman vil bli den nye kronprinsen etter Prins Nayef. De brødre og begge er del av "The Sudayri Seven", som er tilnavnet på de syv guttebarnene som ble født av Abdullaziz Al Saud sin favorittkone. Reuters har skrevet en fin artikkel om hvordan utvelgelsen av tronarvinger fungerer i Saudi. Dette valget vil på mange måter avgjøre fremtiden for det saudiske kongedømmet, om det vil fortsette med moderniseringsprosessen sakte eller gå veien Nayef ønsket, nemlig å fokusere på det gamle og det konservative. Crossroads Arabia, den beste bloggen jeg vet om Saudi-Arabia, har en liten diskusjon om dette på dagens bloggpost. 

Om du har lyst å vite mer om den potensielle kronprinsen så kan du blant annet lese denne bloggposten om hvordan det er å møte en full og ufin Salman når man er sykepleier og han har veldig lyst å gjør ting som man vanligvis spør om først.

Det var kort om Prins Nayef i dag, jeg kommer tilbake med en fyldigere tankerekke når man sjokket i Saudi-Arabia har lagt seg.