Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Jemen: Skal ugress fjernes, må man huske å røske opp alle røttene

Det har vært påskeferie og Den Arabiske Halvøy har tatt seg en velfortjent ferie. Dessverre kan man ikke si det om den ekte arabiske halvøyen, for der skjer det ting. Det er ikke vits å ta for seg alt som har skjedd i Jemen de siste ukene, men et par ting er såpass viktige at de bør fremheves. Først og fremst omrokkeringer i militæret og kampen mot militante islamister. Vi begynner med det første. 

Jeg hadde egentlig tenkt å skrive en oppsummering av hva som skjedde i Jemen i helgen. Den nye presidenten Hadi har større baller enn jeg trodde han hadde og valgte å rokkere rundt på ledere i de ulike militære avdelingene. De to klart mest betydningsfulle rokkeringene var at Hadi fjernet Saleh sin halvbror Mohammed Saleh Al-Ahmar som sjef for flyvåpenet og i tillegg valgte å gi Saleh sin nevø Tariq ny jobb langt borte i Hadramout. (Tariq var tidligere leder for Presidentens Garde, men nå er han leder av den 37ende armerte brigade). Og til ingen overraskelse så ble det opprør, et opprør de alle fleste mener Saleh og hans nærmeste orkestrerte og stod bak!

Istedenfor for at jeg oppsummerer hendelsene, så vil jeg sterkt anbefale å lese oppsummeringen på Guardian-journalist Brian Whitaker sin blogg. Hovedpunktene er som følger. Hadi er tøff og sparker Saleh sin halvbror. De som ennå er lojale til Saleh maner til kamp, noe også Mohammed Saleh gjør og truer med å bombe flyplassen og sivile fly. Flyplassen i Sana'a blir stengt i flere dager, fordi man er redd for at den sivile flytrafikken vil bli innblandet. (I Jemen ligger den militære flyparken rett ved siden av den sivile lufthavnen. Når man lander i Sana'a så ser man jagerfly linet opp på rullebanen litt bortenfor avgangshallen, artig). 

I det hele så viser det seg at Saleh ennå har støtte i befolkningen og ikke minst i mange deler av regimet. I militæret har han enormt med støtte, siden familien hans tross alt styrer det meste. Det har fra min side, og fra mange andre, vært sagt at for å få et ordentlig maktskifte så må militæret omorganiseres totalt. Det at det blir fullstendig opprør når halvbroren til Saleh mister makten, så kan du tenkte deg hva som kan skje om noen av de andre nevøene mister jobben. Eller, gud forby, sønnen Ahmed! Det Hadi har gjort er modig, men de fleste Jemen-kjenner er veldig usikker på hva som egentlig vil skje fremover. Hadi har lite støtte i militæret, har ikke alliansene med stammer som Saleh hadde og bygger mye av sin autoritet på utenlandsk støtte. I lengden fungerer ikke det i Jemen.

I andre nyheter så fortsetter kampen mot militante Al-Qaida sympatiserende grupper sør i Jemen og det kommer nesten daglig rapporter om mange døde. I helgen ble over 50 drept, i går over 25 og i dag kom det rapporter om 9 nye dødsfall. Det virker ikke som om myndighetene i det hele tatt greier å få kontroll over situasjonen. Dermed er det, som alltid, stammene som nå tar mer og mer ansvar. De siste ukene har det blitt rapportert at flere stammer i sør nå kjemper aktivt mot disse gruppene og det er der de møter motstand. Det er en god utvikling for landet, men er dårlig nyhet for dem som har troen på et sentralstyrt Jemen. For greier stammene på egenhånd å fjerne Al-Qaida fra deres territorium, så må du ikke tro at de ønsker myndighetene velkommen med åpne armer inn i sine områder uten belønning og uten at flere krav må innfris. 

Penger er det ingenting av i Jemen, så det er lite å love stammene og befolkningen generelt, og det er en umiddelbar krise som må løses kjapt. Om du har noen som helst interesse i Jemen og deres økonomiske problemer så er dette artikkelen å lese. Er du bare interessert i hva som kan skje fremover med Jemen så har en av de fremste Jemen-kjennere i verden skrevet noen ord om det som du også bør lese

Trolig kommer det flere nyheter om Jemen og Saleh familien sin påvirkning de neste dagene. Bare når jeg sitter her og skal til å publisere så sier flere kilder at Saleh ønsker å gå i eksil i emiratene, om han får med seg hele familien. Følg med, fortsettelse følger.