Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Saudi Arabia: Når en tweet kan føre til dødsstraff

I Saudi-Arabia foregår nå en sak som de siste dagene har fått økt medieoppmerksomhet i den internasjonale presse. Lite har ennå stått i den norske, men med sakens spesielle innhold, så tror jeg bare det er tidsspørsmål før den også blir slått opp stort i Norge også. For det dreier seg om å fornærme det helligste for mange, nemlig profeten Muhammad.

Hamza Kashgari, en 23 år gammel spaltist i en nyhetsavis (Al-Bilad ) i Jeddah er fortiden en omstridt mann i Saudi-Arabia. På profetens fødselsdag skrev han et par meldinger på Twitter, som i ettertid skapte furore i Saudi. For oss i det kalde nord er dette en fillesak, men i Saudi er det ramme alvor. I følge en steinhard lederartikkel i Washington Post om dobbeltmoralen lederskapet i Saudi står for, så var det i store ord dette som ble skrevet:

Kashgari sent out tweets on Muhammad’s birthday addressing him as an equal and saying, “I love many things about you and hate others.” For good measure, he objected to the status of Saudi women, saying they won’t go to hell “because it’s impossible to go there twice.”

Og med ett så var kaoset i gang. Kahsgari fikk ganske raskt flere sterke reaksjoner på sine meldinger og valgte å slette dem kort tid etter. Han har også vært ute og beklaget at de i det hele tatt ble lagt ut. Men en unnskyldning var ikke nok. Det ble etter hvert så ubehagelig for Kashgari at han valgte å rømme Saudi-Arabia og ta et fly til Malaysia, hvor endemålet var New Zealand, men dit kom han ikke. For i transitten ble han stoppet av Malaysisk politi og arrestert, etter ønske fra Saudiske myndigheter.

Malaysiske myndigheter har ikke noen utleveringsavtale med Saudi-Arabia, men saudierne ville uansett ha Kashgari utlevert og stilt for retten i hjemlandet for blasfemi, noe som kan straffes med døden. Human Right Watch har levert en fyldig oversikt over hva som har skjedd og er klare på at det må legges press på Saudi-Arabia for å gå vekk fra denne siktelsen.

Og verre skulle det bli. Flere menneskerettighetsgrupper har etter hvert blitt engasjert i denne saken og jobbet hardt for at Kashgari ikke skulle bli utlevert fra Malaysia til Saudi-Arabia. Dessverre fulgte Malaysia saudierne i stedet for vanlige rettsregler for Kashgari fikk ikke tilgang på advokat mens han satt arrestert i Malaysia. Aktivistene gikk dermed til retten i Malaysia og fikk en kjennelse om at Kashgari ikke kan bli utlevert til Saudi-Arabia. Problemet var bare at innenriksminister Hishammuddin Hussein kom dem i forkjøpet og fikk satt Kashgari på et fly tilbake til Saudi før kjennelsen ble klar. Malaysiske myndigheter har blitt kraftig kritisert for denne avgjørelsen, men mener selv de har gjort det rette

Foreløpig er det uvisst hva som vil skje. Det er et enormt press på saudiske myndigheter om å la Kashgari gå fri, spesielt siden han har krøpet til korset og sterk beklaget alt han har gjort, i tillegg til at han har fjernet alt han skrev. På en annen side er det et like sterkt press fra de religiøse autoritetene i Saudi om at dette må straffes og det må straffes hardt.

En av de sterkeste (og sykeste) uttalelsene kom fra Sjeik Nasser Al Omar i videosnutten under (takk til ). Som dere ser så griner sjeiken så fornærmet er han over hva som har skjedd. Dessverre er det slik i Saudi at man kan bli drept om man fornærmer de gale folkene, og Sjeik Omar har dessverre makt.Ønsker du å vise din støtte til Kashgari kan du gå inn på denne nettsiden og skrive under på et opprop om at han må løslates. Der kan du også følge saken videre og jeg er ganske sikker på at siste ord ikke er sagt.

Så får vi bare håpe at også norske medier kan gripe tak i denne saken for at det skal bli satt ennå mer press på saudiske myndigheter. Problemet er nok at Norge og Skandinavia generelt, dessverre ikke har så mye de skal ha sagt når det kommer til blasfemi og profeten Muhammad om man ser noen år tilbake. Man boikotter ennå danske varer i matbutikker i Saudi etter Mohammad karikaturene. 

Men i en slik sak som Kashgari så må man bruke de kanalene som er mulige, for når en tweet kan føre til dødsstraff da er det bare en ting å gjøre! Protestere!