Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Saudi Arabia: "Tror ikke den BHen passer deg jenta mi" og andre trivialiteter før helgen

En kan ikke bare fokuserer på de store og viktige nyhetene, spesielt ikke når det nærmer seg helg. Derfor er dagens bloggpost reservert til de litt mer trivielle nyhetene fra Saudi-Arabia. Men først en triviell nyhet som egentlig er ganske viktig.

Kvinner og deres undertøy
I går trådde en ny lov i kraft i Saudi-Arabia. Eller loven den har eksistert siden 2006, men i går ble den iverksatt med straffetiltak om man ikke fulgte den opp. Nå er det nemlig forbudt for menn å jobbe i undertøysforretninger for kvinner. Dette høres sikkert veldig trivielt ut, men det er egentlig ganske viktig av flere årsaker. 

Jobbmuligheter for kvinner i Saudi-Arabia er meget begrenset og det antas at dette kanskje kan skape 20 000 nye jobber for kvinner. Som da igjen vil føre til at disse kvinnene får egne inntekter og ikke blir like avhengig av sine mannlige familiemedlemmer, i tillegg til at de får arbeidserfaring. Så langt skal 28 000 kvinner søkt jobber i ulike forretninger. Avisen Arab News skrev om dette i går og vektla at i Jeddah og Dammam (henholdsvis på vest og østkysten) så var det ikke noe problem å ansette kvinner. I Riyadh derimot, som er en mye mer konservativ by, så slet mange butikkeiere med å finne nok kvinner. Men for at kvinner skal kunne jobbe i forretningene så er det en del forskrifter som må oppfylles. Blant annet må butikkene ikke være synlige fra utsiden, slik at menn ikke skal kikke inn. Og mer følger:

The ministry has also stipulated rules for these women-only shops. If the shop is only for women, then the inside of the shop should not be visible from the outside. In this case, men are not allowed in. However, if the shop is for families the inside should be visible from outside. Also, shop owners are not allowed to employ female and male workers in the same place unless the place is a multi-departmental shop. In this case the decision stipulates a minimum of three female workers to work in one shift.

Selve avgjørelsen om at kun kvinner kan jobbe i kvinnelige undertøysforretninger er i det store og det hele møtt med positive reaksjoner. Kanskje ikke så rart, spesielt fra kvinner. En fin blogg av en amerikansk dame, gift med en saudier og bosatt i Jeddah, viser hvordan ting var før. «Det var normalt for selgere, mannlige sådan, å måle alle kunder og komme med replikker som «Du trenger nok en 36C, ikke en 34B». Det at menn, uten mye erfaring med kvinner i det hele, fremstod som eksperter på deres egen kropp, målte den og ofte måtte ta litt ekstra tak noen steder og i tillegg ofte gav eller bad om telefonnummer mens de var i gang, har ikke vært veldig populært blant kvinner. Så i det hele er dette meget bra. 

Det er allikevel noen som reagerer sterkt. På bloggen Al-Bab, skrevet av Brian Whitaker journalist i The guardian, så viser han til at Stormuftien i Saudi-Arabia har fordømt dette nye påbudet og sagt at det er «kriminelt og respektløst». Det er ikke første gangen den religiøse eliten er ute å fordømmer at kvinner jobber. I 2010 når en dagligvarekjede (Hyper Panda) begynte å ansette kvinner, så ble dette fordømt av de religiøse autoritetene som mente at det at kvinner jobbet var en ulovlig «vestligfisering» av Saudi-Arabia. Så det ble det raskt slutt på. Så vi får bare se hva som skjer, men for Saudi Arabia sine kvinner så er dette bare positivt.

Kan vi gå på kino i Saudi?
En av de bedre bloggene om Saudi Arabia,  Crossroads Arabia, har funnet en annen triviell nyhet fra Saudi Arabia. Nå kan det kanskje bli mulig å gå på kino!
For kino er, som så mye annet, helt forbudt i landet. Derfor er det vanlig at saudiere drar til utlandet for å gå på kino, noe som fører til at masse penger som landet kunne tjent, dermed forsvinner ut av ørkenlandet. I tillegg er jo faren for at saudiere som drar til Europa kanskje kommer til å se filmer med moralsk tvilsomt innhold, og det er jo kjempefarlig. Så nå virker det som om mynidghetene har tenkt å slå to fluer i en smekk og muligens åpne for at man kan åpne kinoer. Men da vises kun filmer som er kjørt igjennom sensur. Det er nemlig slik at alle seksuelle hentydninger, som kyssing +++, blir tatt bort i filmer som går på tv. I tillegg er det  mye nakenhet som aldri blir vist. 

Dermed ser det ut til at de økonomiske tankene vinner, og at man kan få inntekter fra kinoer i tillegg til å skape flere arbeidsplasser i sensurbransjen. Vinn-Vinn der altså.

Saudier hacket israelske kredittkort
Til slutt, en liten historie om en saudier som ville prøve å skade Israel. For noen dager siden kom det en nyhet om en saudisk hackergruppe som hadde fått tilgang til 400 000 kredittkort eid av israelske borgere. Det viste seg i ettertid at det kun gjaldt 14 000, men det er allikevel en god del. Og gruppen ønsket ikke selv å ta disse i bruk, nei de la rett og slett all info ut på nettet med denne hilsenen:  

"Hi, It's 0xOmar from group-xp, largest Wahhabi hacker group of Saudi Arabia," "We are anonymous Saudi Arabian hackers. We decided to release first part of our data about Israel."
Så nå har den norske gruppen Anonymous fått en konkurrent fra Saudi!
Ja, og god helg da, sånn ellers!
 
Så nå har den norske gruppen Anonymous fått en konkurrent fra Saudi!
Ja, og god helg da, sånn ellers!