Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Jemen: Og Saleh var ikke helt borte var han vel?

Mens jeg har tatt meg juleferie, så har det vært hendelsesrike uker i Jemen. Frem til 10 desember så var alt fokus rettet mot to ting, Tawakkul Karman og GCC avtalen. Prisen den ble delt ut til en Karman i storform og GCC avtalen den er undertegnet. Da var håpet at nå skulle det bli rolig fremover, Jemen skulle forhåpentligvis forsvinne litt ut av nyhetsbildet. Men slik skjedde ikke, og hvem hadde vel egentlig trodd det. Med en Saleh-familie som ennå er sterkt tilstede, med Al-Ahmer familien, Islah, Houthier, separatister, ungdomsbevegelser som marsjerer og en litt for frittalende amerikansk ambassadør, ja da får man nyheter fra Jemen også på julaften! 

Det begynte for noen uker siden, ryktene om at Saleh var dårlig og trengte mer behandling for sine brannskader. FN sin utsending Jamal Benomar uttrykte i alle fall bekymring for Saleh sin helse. Men den potensielle USA turen til Saleh skal jeg komme tilbake til. For rett før jul startet det som ble kalt LifeMarch i Taiz. Dette var en fredelig marsj hvor flere tusen etter hvert marsjerte til fots fra Taiz og til Sana’a, til stor jubel underveis. Det finnes utallige bilder fra marsjen under hashtagen #lifemarch på twitter, @AjYemen, har tatt ett av dem. På selveste julaften ankom denne marsjen Sana’a. Målet for hele gåturen var å vise motstand mot GCC avtalen som ble undertegnet, en avtale mange jemenitter mener er påtvunget utenifra. De ønsker å stille Saleh for retten, slik Mubarak er blitt i Egypt og godtar ikke at han gjennom GCC avtalen får immunitet. Og derfor begynte de å gå. 

Dessverre så ble den fredelig marsjen sett på med frykt og de marsjerende ungdommene ble sett på som oppviglere og kaosmakere. Derfor begynte sikkerhetsstyrker å skyte med skarpt mot gruppen når de nærmet seg Sana’a sentrum. I følge Nrk ble minst 9 personer drept i kampene som oppstod og mange flere ble skadet. Det «nye» Jemen følger i fotsporene til det gamle. I følge lokalavisen Yemen Times så skal så mange som 13 ha blitt drept. Yemen Times har i det hele en god artikkel om hva forspillet til marsjen (gikk fra 2000 personer til 100.000) og etterspillet etter at folk ble drept. Les den her.  

Da er vi tilbake til dette med USA og Jemen. For USA sin ambassadør til Jemen, Gerald Feierstein, greide virkelig å tråkke i salaten da han ble intervjuet i etterkant av drapene på 13 fredelige demonstranter ved å uttale at ytterligere provokasjoner kunne lede til flere reaksjoner og vold. Med det stemplet han demonstrantene som pøbler og forsvarte myndighetene. Det blir ikke godt tatt i mot i et land hvor USA stadig synker i anseelse grunnet deres bånd til Saleh og hans familie. 

Og vi er ikke ferdig der. For det store sagaen nå er at Saleh ønsker å komme seg ut av Jemen, angivelig for å få medisinsk behandling (eller å få ro rundt seg som han selv sier). Han har derfor søkt visum til USA. Dette har ført til en meget opphetet debatt innad i USA, for bør amerikanerne gi visum til en autoritær leder som fremdeles har en finger med i spillet i Jemen? Saudi fikk enorm kritikk da de tok i mot Ben Ali, hva bør USA gjøre?

New York Times mener at et slik visum bør innvilges, dessverre basert på argumentasjon som jeg mener inneholder feil og er lite logisk. De mener at alt vil løse seg med Saleh ute og til og med at et «vanlig» presidentvalg da kan avholdes, noe som har vist seg å være optimistisk. Det ble for noen dager siden rapportert at visepresident Hadi kommer til å være eneste kandidat, noe som indikerer at Saleh familien ennå vil styre med han som deres marionett. Washington Post derimot er uenige med NYT og argumenterer mye bedre etter min mening for at Saleh bør nektes visum. Her vektlegges det at en slik innvilgelse vil være en fornærmelse mot det jemenittiske folk, at Saleh ennå kontrollerer mye av landet og at det vil virke som om USA da, i likhet med Saudi, tar parti med lederen og dermed er i mot folket. Hele denne visumsaken har som sagt skapt enormt stor debatt og AL Jazeera har til og med satt av en halvtime til å debattere det.
 
Jeg håper personlig at visumet ikke innvilges. Så lenge Saleh er en del av det politiske spillet i Jemen så bør ikke den amerikanske stat fremmedgjøre befolkningen i Jemen med å tilsynelatende støtte deres forhatte leder. Det vil trolig skape stor skade på lengre sikt.

Og helt til slutt, så har spenningene innad i Jemen også steget. Houthiene i nord gjør seg mer og mer synlige, og har havnet i konflikt med både myndighetene og militære greiner av Islah partiet. Det rapporteres at det nå skal være fremforhandlet en våpenhvile mellom Hothiene og Islah, men den er skjør.  Houthiene har vært en av de sterkeste motstanderne av immunitet for Saleh, mye på grunn av bruddene på folkeretten som de militære styrkene gjennomførte i kamper mot Hothiene frem til 2009.  

I tillegg så har parlamentet, som sluttet å være legitimt for nesten ett år siden, møttes igjen for å forberede nyvalg. Selv med noen utskiftninger så er det de samme gutta som sitter her, som det var før «revolusjonen» og folket som har demonstrert i gatene i over et halvår ser dermed lite endring. Hva som vil skje både med demonstrasjonene, Saleh, Houthiene og USA sin ambassadør gjenstår å se, men Jemen forsvinner ikke ut av nyhetsbildet med det første. 

Og det finnes også kuriøse nyheter som kommer ut fra Jemen. Følg med i morgen, så skal jeg ta for meg litt av det! God romjul!