Den arabiske halvøy

En blogg om Den arabiske halvøy med fokus på Saudi-Arabia og Jemen

En blogg om hva som skjer i gulfen, både analyser, nyheter og trivialiteter. Er ment å være et supplement til dem som er interessert i området og som ønsker en litt dypere og bredere dekning enn det norsk media gir. Hovedfokuset er på Saudi-Arabia og Jemen.

Saudi Arabia: Jetfly, stemmerett og menn på kjøpesenter utkledd som kvinner

Jeg har den siste måneden tatt meg en god juleferie og har ikke vært like flink med å poste nyheter fra Gulfen. Så her er en liten oversikt over det som har skjedd de siste dagene, med fokus på Saudi Arabia. Og i ekte nyhetsånd så begynner vi med det viktigste først, etterfulgt av det morsomme og kuriøse.

Kvinnelig stemmerett
Flere arabiske nyhetsaviser har de siste dagene slått stort opp at Kong Abdullah tillatter kvinner å stemme og stille til valg, under lokalvalgene i 2015. Dette innebærer i praksis at kvinner ikke trenger tillatelse fra deres mannlige verge (ektemann, far, bror) for å stemme eller stille til valg. En slik erklæring kom også før valgene i år, men ble så trukket tilbake fordi det var "for tidlig". På den ene side er dette, om det blir gjennomført, et lite steg i riktig retning. Men valgene er i stor grad betydningsløse og de valgte representantene har i praksis ingen makt, men alle små steg fremover må man vel uansett se positivt på. På den andre siden så er det en veldig lang vei igjen til kvinner får de rettighetene de selv ønsker. Vergesystemet i Saudi Arabia umyndiggjør kvinner, og i tillegg til å ikke få lov til å kjøre bil, så kan ikke kvinner reise på ferie, jobbe, studere i utlandet, gifte seg, skille seg eller kunne bli lagt inn på sykehus uten at den mannlige vergen godtar dette. Alle offentlige kontorer krever også at kvinner møter opp sammen med sin verge om de vil benytte seg av tjenester der. Så med andre ord, et lite steg i et maratonløp er lite, men det er iallefall et steg fremover.

Kampen om Salafi-tronen
Angående dette med steg fremover, så leder det oss til en annen nyhet, nemlig faren for å ta mange steg tilbake igjen. Den nye kronprinsen Prins Nayef har denne uken vært ute under åpningen av et salafi-symposium og understreket at Saudi Arabia fortsatt vil følge salafi-ideologien.
Prince Naif said Saudi Arabia would continue to follow the Salafist ideology and denounced those who create doubts about this moderate Islamic ideology and link it with terrorism and extremism.
(Legg merke til bruken av ordet moderat..) Sitatet over er hentet fra den arabiske avisen, Arab News. Også andre aviser har slått denne uttalelsen stort opp. I en velskrevet bloggpost på Hammonda.net kan dere finne en spennende analyse om kampen om salafi-tronen i Gulfen, og hvordan Qatar har meldt seg inn i kampen. Saudi har i flere tiår eksportert sin ideologi både gjennom penger og hjernekraft, noe man kan se i mange av landene som har vært rammet av revolusjon. I både Egypt, Tunisia og Jemen står salafi-bevegelser sterkt. Det er en utvikling som heller tar for mange steg den gale veien.

Og mens Prins Nayef prøver å konsolidere makten rundt den religiøse eliten og sin krets, så kommer det ennå rapporten om at noen saudiere ikke er fornøyd med tingenes tilstand. Det har vært flere rapporter på at saudisk politi har omringet flere moskeer, for mange steder har det vært avholdt fredelige sitt-ned demonstrasjoner, i protest mot at politiske fanger holdes fengslet uten lov og dom. Denne typen aksjoner er relativt nye i Saudi, og når de i tillegg blir tilknyttet moskeer, så er dette vanskelig for myndighetene å stoppe helt. Kanskje dette er den spede starten på noe som kan bli større i 2012? 

Jagerfly fra Amerika
I går kom det fram at Saudi Arabia kjøper 84 nye jagerfly fra USA. Til og med norske medier tok tak i saken, noe også flere arabiske medier gjorde. Dette viser på nytt at Saudi Arabia, i tillegg til Israel, er USA sin nærmeste allierte i Midtøsten. I tillegg så styrker dette det militære samarbeidet mellom landene, for tidligere har Saudi handlet sine våpen i UK, Kina og Russland, siden USA har nektet å selge det Saudi ønsket. Det skal ha vært motstand mot salget blant annet fra Israel, men dette skal ha roet seg ned når de ble forklart betingelsene for kjøpet. Dermed øker spenningen mellom Saudi og Iran, og 2012 kan bli året da disse to gigantene åpent velger å sloss mot hverandre. Håper ikke det


Menn i kvinneklær på kjøpesenter
Så helt til slutt kommer kuriositeten. Arab News har ofte en eller to virkelig fantastiske artikler hver dag, der de prøver seg på "kritisk samfunnskritikk" i sine artikler og setter lys på de "store" problemene i det saudiske samfunnet. Siden kvinners stilling og veldig mye annet er tabu å skrive om, så må de finne andre emner. I dag dreier det seg om unge frustrerte menn som blir nektet adgang til kjøpesentere i helgene.

Det er næmlig slik at i helgene så er kjøpesentre reservert til familier, det vil si grupper der det både er menn og kvinner. Til og med jeg, som er hvit og vestlig, ble nektet adgang en fredag med begrunnelse at jeg ikke hadde med meg min "familie. Dette irriterer mange unge gutter, for noe av det lille man kan gjøre i helgene i Saudi er nettopp å henge på kjøpesenteret og sjekke damer. Derfor "avdekker" Arab news at flere menn kler seg i kvinneklær for å komme inn. Andre muligheter er å bestikke sikkerhetsvaktene eller betale en ukjent kvinner til å late som om hun er familie for å slippe inn. Grunnen til denne praksisen er fordi samfunnet vil beskytte kvinnene fra trakassering fra disse unge mennene. Jeg har avslutningsvis valgt ut noen av de gode sitatene fra saken, bare for moro skyld!

Under the prevailing rules, only women and families are allowed to enter malls. The young men are barred from malls because of fears that they may disturb families. The young men have considered this a challenge that they have to defeat and deal with one way or another.Many young men dress like women in order to be allowed into the malls. Others bribe the security guard who controls the gates, while a third group pays money to young girls who will give them company to gain access to malls.Most of these adventures take place over the weekends. Many young men gather at the gates of malls and shopping centers with the hope of being allowed to go inside. “Preventing young men from entering malls represents a real challenge that we have to overcome,” said Saeed Al-Amri, a young Saudi.“We feel that we have been rejected by society. This feeling causes us to be more daring and challenge the authority, which has imposed this ban on us,” he added.
Hassan Madawi, a security guard, said he was tired trying to follow young men and reveal their ploys and secret plans. “Some young men do not hesitate to tell me that their families are already inside and they want to join them,” he said.
Madawi said one girl could take about 10 young men inside the mall by accompanying them one after the other each time.
TIL SLUTT: DAGENS INTERVJU
Mishaan blamed some of the young girls who wear revealing dresses for the bad behavior of young men.
“To avoid this situation, there should be time for young men in the malls. The evenings may be left for women and families, while young men may be allowed into the shopping malls during daytime,” he suggested.
Mishaan said about 95 percent of the young men came to the malls especially to harass women. “This necessitates the creation of special entertainment facilities for young men. It is the leisure time that makes young men hang around malls,” he said.